
Fiecare dintre noi s-a confruntat la un moment dat cu o lipsa de incredere in sine determinata de motive diverse, pornind de la teama de a nu gresi pana la dorinta de a face lucrurile cat mai aproape de perfectiune.
In spatele neincrederii in sine stau emotii distructive, care ne fac adesea sa ne indoim de noi si capacitatile pe care le avem.
Frica este prima emotie pe care e necesar sa o eliminam. Aceasta creaza de cele mai multe ori o stare de infricosare, iar efectul sau este nesiguranta pe care o simtim, indiferent de ce dorim sa facem. Nesiguranta vine la pachet cu alte stari negative, precum inferioritatea si inutilitatea. Persoana in cauza se simte neimportanta, exclusa, persecutata si expusa.
Tot frica este cea care genereaza o serie de alte emotii negative care ne saboteaza increderea in noi insine. Daca cel in cauza sufera de anxietate, este genul care se sperie usor, se simte respins sau amenintat, frica va accentua toate aceste stari.
Odata cu aceste stari apar si manifestarile, precum ingrijorarea, starea de a fi coplesit, infricosarea, starea de neajutorare, iar toate acestea per ansamblu nu fac altceva decat sa ne saboteze incredere in sine.
Geografia constiintei
O autoanaliza serioasa este necesara pentru a descoperi daca am trait una sau mai multe din starile amintite anterior. Pana nu facem acest lucru, in orice actiune am intreprinde vom porni cu handicapul neincrederii in sine.
Exista o asa numita geografie a constiintei, care in situatiile amintite trebuie schimbata. De la instinctele fizice la abilitatile cognitive este o distanta mare. In momentul in care ne ridicam nivelul de constiinta, reusim sa depasim aceste stari negative, pe care le-am dezvoltat inca din copilarie, le-am preluat de la anturaj, de la scoala sau din societate. Nu totul se decide insa in copilarie. Depinde ce facem noi cu noi si din noi insine.
E relativ uşor să ne dăm seama că nu stăm prea bine la capitolul încredere în sine. Dacă descoperim că avem nevoie constant de părerile celor din jur, simţim nevoia să fim aprobaţi şi validaţi în tot ceea ce spunem şi facem, atunci avem în mod clar o problemă ce ţine de încrederea în sine. Încrederea în sine este o stare, o energie, dar şi o experienţă, o capacitate şi o programare, pe care fiecare din noi o poate schimba. În funcţie de nivelul de conştiinţă pe care îl avem, putem schimba această hartă, acest drum prin care facem trecerea de la o persoană cu o încredere de sine redusă la un individ cu o mare siguranţă de sine.
Mintea foloseste scuze si tertipuri
Increderea in sine nu vine din exterior, asa cum unii ar putea crede, ci dintr-un act de trezire interioara. Atunci se produce acel declick interior, iar pentru a se intampla asta, e necesar sa aflam cine suntem cu adevarat. Cei in cauza stiu deja cine nu sunt, adica nu au curaj, sunt nehotarati, iar asta ii afecteaza la nivel general, atat psihic, cat si emotional si fizic.
Ca sa incepem procesul de vindecare este necesar sa constientam toate acele ganduri, stari si manifestari negative de care vorbeam anterior. Toate acestea fac ca o persoana sa fie incapabila sa conduca o masina sau sa coordoneze un proiect. Tocmai de aceea vindecarea este la fel de importanta in zona mentala si emotionala ca si rolul coloanei vertebrale pentru corpul fizic. Vindecarea completa se produce cand cel in cauza ajunge sa fie un model de incredere, verticalitate, siguranta si energie pozitiva si pentru cei din jur.
Un prim pas spre vindecare este sa ne mutam atentia pe lucrurile pozitive si, in acelasi timp, sa folosim si un limbaj pozitiv. De pilda, atunci cand constientizam ca spunem in gand sau cu voce tare ”nu am incredere in mine”, sa comutam imediat pe o fraza constructiva de genul ”am incredere in mine” sau ”am incredere ca pot face acest lucru”.
Mintea foloseste de multe ori tot felul de scuze au tertipuri pentru a ramane in aceasta zona de neincredere in fortele proprii. Un pacient mi-a spus, de pilda, ca nu poate spune ca are incredere in el pentru ca s-ar minti. Increderea este o stare care depinde doar de noi. Poate nu excelam in mai multe domenii, dar daca identificam in noi o zona de excelenta, atunci putem alege sa traim permanent starea pe care o avem cand facem acea activitate la superlativ.
Vindecare cu pasi mici
La fel de important este sa ne analizam starile ori de cate ori suntem implicati intr-o activitate, astfel incat sa traim starile care ne incarca cu pozitivitate si energie si in acelasi timp sa le eliminam pe cele care ne scad frecventa.
E necesar, totodata, sa ne intrebam ce ne face sa ne simtim inferiori sau slabi. Daca analiza este sincera, vom descoperi rapid gandurile, emotiile si actiunile care ne scad increderea in sine, astfel incat sa le putem elimina.
Totul se face cu pasi mici, in etape, iar asta duce in timp la cresterea increderii in sine. Postura corporala este un alt element important in procesul de vindecare. Daca ne analizam si constatam ca in multe situatii adoptam pozitia ghiocelului, adica stam ghebosati, umili, e cazul sa schimbam acest lucru, iar asta va conduce la cresterea increderii in sine.
In functie de posibilitatile financiare si disponibilitatea fiecaruia, putem sa ne marim increderea in sine prin carti si cursuri de dezvoltare personala, dar si apropierea de oameni care au o puternica stima de sine. De asemenea, fiecare dintre noi trebuie sa identifice surse sau cai cu ajutorul carora sa isi mareasca curajul.
Distanta de la incredere la neincredere este foarte mica. Daca stim ca nu avem curaj sa vorbim in public, atunci putem incepe prin a discuta mai intai cu o persoana, apoi cu doua, iar finalmente ne putem adresa unui grup. E cazul, totodata, sa lucram si la partea de organizare. Cand ne adresam cuiva sau initiem un proiect, e necesar sa ne pregatim in prealabil, astfel incat sa cunoastem cat mai subiectul pe care il abordam sau eventualele probleme care pot apare. Asta face ca in creier sa se secrete neurotransmitatorii fericirii, care aduc si mentin increderea in sine.