
Persoanele care au suferit o trauma au tendinta sa retraiasca la nesfarsit acel moment, fiind prinse fara sa constientizeze intr-o bucla temporala din care nu reusesc decat putini sa iasa prin forte proprii.
Fiecare dintre noi a trecut prin experiente care ne-au marcat existenta. Acestea au lasat urme adanci in psihicul si emotionalul nostru, iar ele ne pot afecta viata la toate nivelurile daca nu le constientizam si nu actionam apoi pentru a le elimina. Traumele psihice si emotionale pot fi comparate cu operatiile efectuate pe corpul fizic. Acestea apar in urma unor evenimente stresante, care ne fac sa ne simtim in pericol, lipsiti de aparare si fara posibilitatea de-a controla ce ni se intampla. Este ceea ce specialistii numesc eveniment traumatogen. Cauzele de la care pornesc traumele sunt multiple. Poate fi vorba de o despartire, un accident, pierderea unei persoane dragi sau a locului de munca, trecerea printr-o experienta umilitoare sau descoperirea unei boli.
Cele mai multe traume se declanseaza spontan si ele vin pentru ca majoritatea dintre noi nu sunt pregatiti sa faca fata psihic si emotional unor astfel de evenimente, mai ales cand acestea se repeta la diferite intervale de timp. Este cazul copiilor abuzati fizic sau sexual, care manifesta traumele suferite cand ajung la maturitate.
Ca efect al traumelor, persoana in cauza isi pierde increderea in sine, are cosmaruri in mod repetat, apar starile de izolare si rusine, de disperare si se confrunta cu o incapacitate de a face alegeri, indiferent ca vorbim de viata personala sau cea profesionala. De asemenea, se inmultesc gandurile si la un moment dat devin incontrolabile. Pe acest fond, cel in cauza tinde sa faca abuzuri, fie ca vorbim de alcool, tutun, dulciuri sau medicamente.
Semnele care indica o trauma
Persoanele traumatizate sunt extrem de iritabile si sunt predispuse sa intre in tot felul de conflicte. In multe cazuri, au tendinta sa se izoleze social pentru ca au senzatia aproape continua ca cineva sau ceva le ameninta. Frica pe care o simt nu face altceva decat sa le streseze si mai mult. Pentru ca nu pot elibera stresul, cei in cauza vor deveni victime ale propriilor traume.
Stresul se va acumula in organism si va somatiza la nivel fizic. Apar starile fobice, cele depresive si anxioase, iar persoana respectiva va ajunge in punctul de a nu mai putea face nimic. In astfel de cazuri e necesar ajutorul de specialitate sau suportul celor apropiati. Persoanele traumatizate trebuie acceptate neconditionat asa cum sunt, chiar daca au manifestari violente de multe ori. Este necesar sa empatizam cu astfel de persoane, care simt astfel ca sunt intelese, ca cineva rezoneaza cu durerea lor, iar comunicarea trebuie sa fie profunda, colaborativa, si sa fie integrate in cat mai multe activitati sociale.
Rolul esential pe care il joaca vitalitatea
Important de amintit este ca persoanele care sunt predispuse sa devina victime ale traumelor sunt cele cu un grad scazut de vitalitate. Acesta este motivul pentru care se lasa prada fricilor, iar apoi nu mai au energie sa iasa din starea anxioasa sau depresiva in care au intrat. Conteaza aici si antrenamentul emotional pe care fiecare din noi l-a dobandit de-a lungul vietii, dar si puterea mentala pe care o avem.
De cele mai multe ori, traumele se manifesta ca o boala falsa, ca un dezechilibru care nu exista, de fapt, in organism. Experientele traumatizante pot fi depasite cand exista un mental antrenat, un emotional controlat si un fizic foarte bine vitalizat. Cele mai multe persoane nu dispun de un astfel de bagaj si este necesar sa apeleze la psihoterapeuti pentru identificarea unei metode potrivite de tratament.
Cum iesim din cercul vicios al retrairii traumelor
Conform studiilor efectuate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, doar 15% din persoanele care au suferit o trauma reusesc sa depaseasca singure acest moment de cumpana din viata lor, fara ajutor specializat. Secretul pentru a scapa de o trauma este deconectarea de la evenimentul traumatizant. Cele patru creiere pe care le avem, respectiv creierul prefrontal, neocortexul, creierul limbic si creierul reptilian, functioneaza intr-un circuit foarte bine stabilit.
Creierul prefrontal primeste informatia, neocortexul face conexiuni cu alte experiente de viata legate de aceasta, apoi creierul limbic declanseaza producerea de neurotransmitatori, ce pot fi pozitivi sau negativi, iar finalmente creierul reptilian ii distribuie din sistemul endocrin pana la nivel celular, in functie de sensibilitatea mentala, emotionala si fizica a fiecarei persoane.
Deconectarea rapida de la o trauma inseamna crerea de sinapse neuronale cu o frecventa inalta. Putem face asta singuri, daca reusim sa ne decuplam de la gandurile si emotiile traumatizante, sau putem apela la un specialist, daca constatam ca nu avem forta sa facem acest lucru. Este recomandat ca o persoana traumatizata sa vorbeasca cu persoanele apropiate despre ce i s-a intamplat si sa invete sa traiasca in prezent. Traumele au avut loc in trecut, dar cei care au avut de suferit din acest motiv, din cauza impactului emotional si psihic foarte puternic, nu reusesc sa se decupleze de la gandurile traumatice si retraiesc acele momente de nenumarate ori, construindu-si practic o realitate falsa.
Adauga comentariu