
Fricile de care suferim sunt mostenite de la parinti sau dobandite de-a lungul anilor din familie sau anturaj, iar pana cand nu sunt constientizate si eliminate, ne vor bulversa atat viata personala, cat si pe cea profesionala.
Fiecare dintre noi se confrunta cu o serie de frici, unele pe care chiar nu le constientizam. Cuvantul ”frica” are cel mai puternic impact asupra creierului uman si declanseaza de fiecare data un intreg proces mental, emotional si fizic asupra organismului. Cea mai puternica este frica de moarte. Din ea deriva toate celelalte frici. Pentru a scapa de propriile temeri putem sa analizam si persoanele apropiate care au reusit sa isi elimine fricile si in special cum au facut acest lucru. Este necesar sa ne autoevaluam constant si sincer pentru a ne descoperi fricile si putem face asta prin cateva intrebari esentiale: de ce imi este frica, cand mi-a fost frica ultima data, care a fost cauza si cum am reactionat.
Toate aceste intrebari au rolul sa ne constientizeze pentru ca, de cele mai multe ori, fricile de care suferim nu sunt reale si ne distorsioneaza realitatea. Psihologii au identificat de-a lungul anilor, prin sedintele de psihoterapie cu propriii pacienti, peste 1.000 de frici. Frica are si o parte buna, dar si una, evident, extrem de nociva. Partea buna este ca frica declanseaza starea de alerta in organism, ce are rolul de-a ne proteja de eventualele pericole. In schimb, de cele mai multe ori frica face trimitere la un pericol care exista doar in imaginatia noastra, deci nu este real. Multe din temerile pe care le avem le-am dobandit in familie, in societate sau de la anturaj.
Afecteaza sistemul digestiv si imunitatea
Frica afecteaza serios sistemul digestiv si sistemul imunitar si conduce de multe ori la comportamente irationale. Dintre toate emotiile, frica este cea mai puternica si are diferite grade de manifestare. Mai intai, persoana in cauza va manifesta neliniste, apoi va deveni anxioasa si se va confrunta pe rand cu angoase, fobii, teama, spaima, groaza, panica si in final cu frica paralizanta.
Psihologia si neurobiologia au stabilit intregul circuit al fricii. Informatiile fricii sunt transmise intr-o zona din creier numita talamus, care le analizeaza si le expediaza structurilor corticale. Acestea le verifica, la randul lor, daca sunt reale. Cartierul general al temerilor, daca le putem numi asa, este amigdala cerebrala, care dicteaza orice raspuns al organismului la amenintarile pe care le considera reale. Asa se declanseaza productia de adrenalina, cortizol si transpiratia, se accelereaza bataile inimii si respiratia, precum si o serie de alte procese care pun corpul in stare de alerta.
Cea mai toxica este frica mentala, pentru ca ideile si programele negative pe care le-am mostenit de la parinti sau le-am dobandit din societate sau de la anturaj vor genera o serie de comportamente mentale cu efecte distructive. Mai intai va aparea un gand de frica, acesta va fi asociat la scurt timp cu o imagine, ce va fi urmata de o stare, iar apoi se va instala frica cu emotiile aferente, care poate conduce la obsesii si va somatiza la nivel fizic, aducand boala in organism.
Cum scapam de frica?
Primul pas pentru a elimina fricile care ne domina viata este constientizarea. De multe ori folosim expresii care ne programeaza negativ. Eliminand negatiile din propriul vocabular vom face un pas important in acest sens.
Este recomandat sa evitam expresiile de genul si sa folosim expresii de genul . La fel de importanta este si cultivarea curajului. Unii dintre noi cred ca pot fugi de frica, ceea ce este o naivitate, pentru ca nu poti fugi de propriul tau interior. Recomandat este sa ne ridicam deasupra fricilor pe care le avem.
Putem apela si la diverse psihoterapii pentru a scapa de fricile pe care le avem, cu ajutorul unor specialisti. Sportul este un alt element care ajuta la reducerea numarului de frici pe care il acumulam de-a lungul vietii. Exercitiile de respiratie ajuta mult la eliberarea fricilor pentru ca ajuta la oxigenarea creierului, care devine astfel mai rezistent la programele negative.
Sa luam, de pilda, frica de inec sau frica de inaltime, doua dintre cele mai comune frici. Este important sa intram zilnic in apa sau sa urcam gradual un munte pentru a ne obisnui, a ne imprieteni, ca sa spun asa, cu frica pe care o avem. Astfel, vom reusi gradual sa ne depasim frica. De asemenea, ne putem programa singuri la nivel neurolingvistic. Este suficient sa repetam zilnic expresii scurte si pozitive de genul sau , ca sa fac trimitere la exemplele anterioare.
Autoanaliza este esentiala in procesul de constientizare al propriilor frici, iar frica de a nu gresi este in topul temerilor de care majoritatea dintre noi sufera. Aici intervine si un aspect interesant. Multe din fricile cu care ne confruntam sunt eliberate prin simplu fapt ca devenim constienti de ele.
Fricile ne tin intr-o stare de incordare permanenta, de prezenta, dar nu si intr-o stare de constienta. Nu vom reusi sa le eliminam dintr-odata. Important este ca in fiecare zi sa facem cate un mic pas in aceasta directie, iar in scurt timp vom constata ca am scapat de ele.