
Majoritatea dintre noi afiseaza zilnic o masca pentru a-si ascunde vulnerabilitatile fata de cei din jur. Nu este indicat sa facem acest lucru intotdeauna pentru ca slabiciunile pe care le avem ne vor imbolnavi daca alegem sa le ignoram sau minimalizam.
Exista cateva situatii in care este indicat, chiar recomandat, sa aratam ca nu facem fata situatiei cu care ne confruntam pentru a ne elibera de stres si a lua imediat deciziile care se impun, dar si pentru a primi sprijin din partea celor dragi.
Sunt putine persoane care sunt constiente cand este bine sa arate ca sunt vulnerabile. Si asta pentru ca vulnerabilitatea este o stare, dar si un program, care sunt foarte putin constientizate. Doar persoanele care se monitorizeaza mental si emotional reusesc sa identifice cand anume devin vulnerabile.
Persoanele vulnerabile pot fi ranite usor, in special cand sunt atinse partile mentale si emotionale unde au o sensibilitate pronuntata. Tocmai pentru a masca aceste zone, cei in cauza rad sau fac gesturi care nu ii caracterizeaza de obicei, astfel incat sa distraga atentia de la ceea ce ii face vulnerabili.
Pe moment este o solutie ca sa iasa din impas, dar pe termen mediu si lung nu va face altceva decat sa le accentueze si mai mult vulnerabilitatile si frica ca acestea vor fi descoperite, iar de aici pana la boala nu mai este decat un pas.
Vulnerabilitatea are doua fete. Pe de o parte, avem vulnerabilitatea distructiva, care se intalneste la majoritatea dintre noi, iar pe de alta parte este vulnerabilitatea constructiva, care odata identificata, te ajuta sa o folosesti ca o energie care sa te propulseze. Prin urmare, vulnerabilitatea are si cateva aspecte constructive, chiar daca acestea sunt putine. Exista mai multe tipuri de vulnerabilitati. O persoana poate fi vulnerabila spiritual, atunci cand nu stie exact ceea ce cauta si se lasa influentata, de multe ori nu in bine, sa aleaga diverse cai spirituale.
Vulnerabilitatea care ne da cele mai multe batai de cap
Vulnerabilitatea mentala este cea mai des intalnita. Aici intalnim extrem de multe persoane care din cauza nivelului scazut de educatie si al lipsei de informare cad prada manipularilor de tot felul, pornind de la frica de virusi pana la frica de razboi sau de foamete.
Aceste persoane nu inteleg ca nimic din ceea ce cred ei ca s-ar intampla nu este real tocmai pentru ca nu exista o baza reala in spatele acestor informatii. Se creaza in schimb dezechilibre majore la nivel emotional si fizic. Vulnerabilitatea emotionala, de pilda, poate fi simtita prin simplul fapt ca traim langa un om vulnerabil. Practic, manifestam empatie fata de acea persoana, dar daca nu suntem constienti pentru a o tine sub control, vom ajunge sa experimentam vulnerabilitatea sau vulnerabilitatile acelei persoane.
Puterea de a-ti arata slabiciunile
Vulnerabilitatea poate fi, evident, si fizica. Putem fi vulnerabili la frig, la caldura si la tot soiul de bacterii si virusi. Indiferent despre ce gen de vulnerabilitate vorbim, aceasta creaza stres. Multe persoane confunda, din pacate, vulnerabilitatea cu deschiderea.
Practic, considera ca daca s-ar deschide, ar putea fi ranite emotional sau s-ar lasa influentate de diverse informatii la nivel mental si emotional. A te inchide pentru a nu deveni vulnerabil nu este o solutie pentru ca blochezi comunicarea cu toti cei din jur si asta iti poate crea o mare problema.
Cei care se inchid total fata de cei din jur, se izoleaza, iar la un moment dat vor manifesta ceea ce specialistii numesc agorafobia (frica de a iesi in public). Solutia recomandata este sa ne deschidem fata de persoanele pe care le-am analizat anterior si in care putem avea incredere. Sigur, ne putem si insela, dar sansele sunt destul de mici si ele nu justifica izolarea fata de familie si anturaj.
Cei mai multi dintre noi isi ascund vulnerabilitatile, considerand ca daca alte persoane ar afla despre ele, ne-ar considera slabi. Prin urmare, multi dintre noi nu au puterea de a-si arata si slabiciunile. Oamenii puternici, cu un nivel inalt de constiinta, nu isi ascund vulnerabilitatile, iar daca au slabiciuni, cauta sa le mascheze. Important este sa ne recunoastem vulnerabilitatile care ne fac puternici. De pilda, nu este o rusine sa recunoastem ca ne este frica de inaltime. In timp si cu exercitiu o putem depasi. Nu vom fi considerati slabi daca ne aratam frica de stomatolog. Este chiar recomandat sa ii spunem asta medicului pentru a actiona cu prudenta si in acest fel sa ne ajute sa depasim aceasta frica pe care o vedem ca pe o vulnerabilitate.
Este o modalitate prin care tu ca individ iti marturisesti slabiciunile si poti primi ajutor si in egala masura elimini stresul pentru ca elimini aceasta povara pe care o duci cu tine. Se pune intrebarea de ce atat de putini dintre noi nu isi recunosc vulnerabilitatile? Raspunsul este foarte simplu. Nu vrem sa parem slabi, sa parem fricosi si pentru ca vrem sa parem ceea ce de multe ori nu suntem.
Intrebarile care ne vindeca
Facem acest lucru pentru ca nu avem incredere in noi insine, iar acest lucru se poate realiza doar printr-un proces simplu si sincer de autocunoastere. Este necesar sa ne punem cateva intrebari. De pilda, ce ma face sa fiu vulnerabil? De unde vine aceasta vulnerabilitate? De asemenea, este necesar sa eliminam programele mentale negative de genul ”numai oamenii slabi plang” sau ”nu imi recunosc vulnerabilitatile pentru ca o sa rada lumea de mine”. In acelasi timp, trebuie sa introducem programe mentale scurte, directe si puternice, cum ar fi ”sunt din ce in ce mai puternic si liber”.
Fiecare dintre noi are un grad de vulnerabilitate, mai mare sau mai mic. Este necesar sa analizam bine fata de cine ne deschidem, fata de cine ne manifestam vulnerabilitatile. Este important sa ne intelegem vulnerabilitatile, sa le acceptam si sa le vindecam. Sunt multe situatii in care suntem intoleranti cu noi insine, nu ne iertam pentru ce am facut si nu ne iubim, asa cum ar trebui sa o facem. Persoanele care incep sa se cunoasca isi privesc vulnerabilitatile ca pe o sansa prin care sa devina mai puternici.